August 12, 2019, 12:34 pm

Lokalitet na planini Ozren na kojem se baštini praksa branja trave ive na dan obilježavanja Usjekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja treba staviti pod zaštitu kako bi se spriječilo nekontrolisano branje ove ljekovite biljke, zaključeno je na današnjem sastanku pomoćnika ministra za kulturu Tanje Đaković sa predstavnicima više institucija.

Đakovićeva je podsjetila da je “Branje trave ive na Ozrenu” drugo nematerijalno kulturno dobro iz RS upisano 2018. godine na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva, zbog čega je nužno posvetiti pažnju njegovoj zaštiti i prenošenju na buduće generacije.

Predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture, Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, Grada Doboja, Muzeja Doboj i Šumskog gazdinstva Doboj razmatrali su način definisanja potrebnih mjera i akcionih koraka s ciljem zaštite trave ive na lokalitetu Ozrena.

Učesnici su istakli da je nužno odrediti obuhvat zaštite, propisati mjere zaštite i odrediti ko će upravljati tim područjem.

Zaključeno je da će Muzej Doboj pokrenuti zvaničnu incijativu da se ovaj lokalitet stavi pod zaštitu, a Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa uraditi Studiju zaštite i propisati koje su to mjere koje je potrebno donijeti kako bi se spriječilo ugrožavanje ovog nematerijalnog dobra, nakon čega će akt o proglašenju donijeti Vlada RS.

Pomoćnik ministra Tanja Đaković ukazala je na kulturno-turistički potencijal koji ovaj lokalitet ima za Grad Doboj i Republiku Srpsku, s obzirom da je “Branje trave ive na Ozrenu” svjetsko kulturno dobro.

Izvor: srpskainfo 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *