Sarajevo domaćin sastanka guvernera EBRD-a: Susret lidera zemalja Zapadnog Balkana

May 8, 2019, 8:53 am

Lideri zemalja Zapadnog Balkana stigli su u Sarajevo, gdje se održava Godišnji sastanak guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Poslovni forum 2019. Ovaj skup okupiće gotovo 3.000 učesnika.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH poručio danas na otvaranju Godišnjeg sastanka guvernera u Sarajevu da je glavni partner BiH kada je u pitanju ekonomski razvoj EBRD.

Zvizdić je okupljenima je poželio dobrodošlicu i poručio da su došli u zemlju prirodnih ljepota i pametnih ljudi.

“Opredjeljenje Vijeća ministara su procesi integracije i jačanje ekonomije. Sretan sam što danas mogu kazati da je BiH ostavrila značajne pomake, posebno kada je riječ o konkurentnosti bh. proizvoda. BiH ima kontinuirani rad izvoza, a stopa nezaposlenosti pokazuje pad.” – dodao je Zvizdić.

Istakao je i da je BiH postala zanimljiva destinacija za mnoge, a da je EBRD do sada za izgradnju koridora 5c uložio 550 miliona evra.

“Nadam se da će ova konferencija uroditi plodom i dovesti investicije u BiH. Pozivam vas da prisustvujete investicijskoj konferneciji BiH koja će se održati sutra a na kojoj će se govoriti o  mogućnostima investiranja i razvoja”, kazao je Zvizdić, poručivši da mu je čast da otvori ovogodišnji sastanak.

Jirki Katainen, iz EBRD-a koji je vodio sesiju istakao je da je tema Sastanka guvernera  povezivanje ekonomija Zapadnog Balkana.   “Ovo je osnov koji postavljamo i jedan stup za razvoj”, rekao je Katainen.

Ističe da će u naredna dva dana razgovarati o onome što je relavantno za ovaj prostor, a to su migracije, turizam, digitalizacija, investicje i sve ono što će oblikovati našu budućnost.

Dodaje da je stanje u svijetu takvo da je svima potreban što kreativniji pristup.

Suma Chakrabarti, predsjednik EBRD kazao je da gdje god ova banka investira ona spaja ljude kako bi uticali na tranziciju.

“Priča EBRD u BiH je počela odmah nakon potpisivanja Dejtona. Dan nakon  ulaganja od 3,2 milijarde eura ovdje smo počeli sa rekonstrukcijom energetske i putne indrastrukture. Danas povezujemo različite djelove zemlje, ali isto tako i BiH sa drugim zemljama. Naš cilj je da osnažimo lokalce, da im stvorinmo uvjete da ostanu ovdje. Mi vjerujemo da to možemo tako što ćemo pomoći integraciju. BiH je samo jedno poglavlje onoga što radimo. Imamo uticaj na tri različita kontinenta”, kazao je Chakrabarti.

Kaže da je EBRD dostigla nivo od 30 milijardi ulaganja širom svijeta.

Takođe, dodao je da Srbija i Kosovo moraju nastaviti razgovore, ali i dodao da bi Zaeva nominovao za Nobelovu nagradu.

“Ovo sve je postignuto uprkos brojnim negativnim stvarima na koje smo naišli na različitim tržištima.

Kazao je da je EBRD dao doprinos povećanju energetske sigurnosti povezivanjem gasnog koridora Evrope i Azije.

(Tekst i foto: N.N)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *