Sestre u sudijskom dresu

November 17, 2018, 11:33 am

Milana na centru, Nevena uz liniju. Zanimljiva sportska priča vodi nas u dom porodice Marković iz Milića. Sestre Milana i Nevena Marković po opredjeljenju su “djelioci pravde na zelenom tepihu”.

Prateći sa ocem fudbal, Milani se javila želja da se i sama okuša na fudbalskom terenu,ali ne kao igrač, nego kao fudbalski sudija. Svoju ideju predočila je sestri Neveni  u namjeri da zajedno obuku sudijsku uniformu.

“Na sestrinu inicijativu odlučila sam da pokušam,pa smo u sudijske vode zajedno uplovile 2015. godine. Na početku  je sve izgledalo neobično, nimalo slično kao kad se sa tribina gleda utakmica”, kaže Nevana Marković.

Kao i svaki fudbalski sudija, sestre Marković su morale krenuti od najnižijih rangova. Zahvaljujući dobroj arbitraži došle su na prag savezne sudijske kategorije. Danas, Milana sudi Prvu žensku ligu Republike Srpske, dok Nevan pored Prve, sudi i Premijer ligu BiH. Obje,  pored utakmica ženskih liga, nerijetko pravdu dijele i na utakmicama muških ekipa.

“Nije isto suditi muškarcima i ženama. Kod muškaraca je igra dosta energičnija, ima više kontakata. Sve u svemu, mi smo djevojke, pa tako i napredujemo preko ženskog fudbala”, ističe Milana.

Da bi se dostigao vrhunski nivo u ovom pozivu potrebno je puno, postati dobar sudija  zahtijeva dosta odricanja, treniranja, rada i odgovornosti. Sve ove karakteristike, bez izdvajanja, su bitne za dostizanje vrhunca. U svakom poslu bitno je imati i cilj, a cilj sestara Marković je međunarodna scena.

“Uvijek u svemu težimo ka najboljem, pa tako i u ovom pozivu. Želimo postati međunarodne sudije”, samouvjereno poručuju sestre Marković.

Nevena i Milana na dobrom su putu, ako tako nastave ni Evropa više nije tako daleko.

TV K3 (Z. Ančič)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *