Ovaj sat nikad ne pokazuje pravo vrijeme, a iza toga se krije pametna zagonetka

October 24, 2018, 7:00 am

Poznati toranj sa satom u Edinburgu pokazuje vrijeme radnicima i putnicima više od jednog vijeka – i nikada nije tačan. U Ulici prinčeva u škotskoj prestonici sat na vrhu hotela “Balmoral” uvijek pokazuje pogrešno vrijeme i to za tri minute.

Iako je priča o satu legendarna u Edinburgu, ona predstavlja zagonetku za mnoge koji posjete ovaj grad prvi put. Visok 58 metara, toranj sa satom djeluje prosto kao arhitektonski uklopljen dio kad se posmatra sa brda Kalton, čuvenog vidikovca. Odande se vidi da je položen na lijevo od spomenika Dugaldu Stjuartu, poput džinovskog uskličnika iznad krova željezničke stanice “Vejverli”.

Veličanstvena kula od pješčara izgleda posebno impozantno kad se posmatra iz edinburškog zamka. Smještena je između starog i novog dijela Edinburga, gdje se susreću posao i život. Sve je namješteno, osim činjenice da su velika i mala kazaljka u potpunom raskoraku sa Griničkim srednjim vremenom.

Ova neregularnost je, u stvari, istorijski potez uveden 1902, kad je zgrada otvorena kao “Hotel Sjeverne britanske stanice”. Tada je, kao i danas, kula stajala iznad perona željezničke stanice “Vejverli” i vlasnici kompanije “Sjeverna britanska željeznica” željeli su da putnici sigurno stignu na svoje vozove.

Ako bi im dali dodatne tri minute, putnici bi imali više vremena da kupe karte, dođu do voza i smjeste prtljag prije nego što se kondukter oglasi zviždukom, signalizirajući da voz kreće. I dan-danas, to je ostao “proračunati neproračun” koji pomaže građanima i putnicima da svuda stignu na vrijeme (ili bar tri minute ranije).

Ipak, nije tačno da edinburški sat daje pogrešno vrijeme svakog dana u godini. Njegovo vrijeme je namješteno da bude u skladu sa Novom godinom. Na novogodišnje veče, ili kako ga Škoti zovu “hogmenej”, pojavljuje se inženjer koji ispravlja grešku u vremenu.

– Prosto i jednostavno, sat mora biti tačan za tradicionalno odbrojavanje do ponoći – kaže za BBC šef obezbjeđenja hotela u čijem je sklopu kula.

– Teško je povjerovati, ali ovo je jedini sat za koji smo plaćeni da radi pogrešno – kaže Toni Čarlsvort iz firme “Smit of Derbi”, pete generacije porodičnih časovdžija koji održavaju sat u “Balmoralu”, prenosi Blic.

(BBC)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *