Makedonija: Krivične prijave zbog prekomjerne upotrebe policijske sile

June 24, 2018, 10:49 am

Učesnici protesta ispred Sobranja u Skoplju koji se protive promjeni imena Makedonije najavili su krivične prijave protiv direktora Biroa za javnu bezbjednost Laze Velkovskog i zatražili odgovornost ministra unutrašnjih poslova Olivera Spasovskog zbog prekomjerne upotrebe policijske sile na protestima.

Pred Sobranjem je sinoć održan miran protest pod motom “Nikad sjeverna, uvijek Makedonija” u ogranizaciji inicijative “Mladi za Makedoniju”.

Ministri spoljnih poslova Makedonije i Grčke Nikola Dimitrov i Nikos Kozijas potpisali su 17. juna sporazum o rješavanju makedonsko-grčkog spora o imenu i strateškom partnerstvu između dvije zemlje.

U nasilnim protestima, koji su nakog toga izbili ispred zgrade Sobranja, prema saopštenju makedonske policije, povrijeđeno je 17 osoba, među kojima 10 policajaca, dok je 26 demonstranata privedeno.

Iz policije su tada naveli da su se demonstranti ponašali nasilno, gurali zaštitnu ogradu i bacali kamenje i pirotehnička sredstva na zgradu Sobranja i kordon policije.

Demonstranti su optužili policiju za prekomjernu upotrebu sile, a MUP je nakon toga pojačao policijsko prisustvo ispred zgrade parlamenta.

Mediji prenose da su na kraju sinoćnjeg protesta, na kojem je učestvovalo između 1.000 i 1.500 ljudi, neki učesnici bacali petarde u pravcu policije, upotrebljavajući uvredljive riječi.

(Srna)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *