Disonantni tonovi bošnjačkih političara o budžetu (VIDEO)

January 17, 2018, 3:17 pm

Rasprava u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH o Prijedlogu zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu protekla je u disonantnim tonovima i replikama poslanika SDA Šefika DŽaferovića i Nermine Kapetanović, sa jedne strane, i poslanika koji su napustili ovu stranku i osnovali Nezavisni blok Senada Šepića i Salke Sokolovića, sa druge.Diskusije nisu bile usmjerene na suštinu Prijedoga budžeta, već su se zasnivale na njihovim politički suprotstavljenim stavovima.

U diskusiji je učestvovao i poslanik SDP-a Saša Magazinović koji je kritikovao dosadašnje ponašanje SDA u vezi sa donošenjem i kreiranjem budžeta ranijih godina, uz opasku da je tu riječ o obmanjivanju javnosti.

Sadik Ahmetović iz Nezavisnog bloka optužio je DŽaferovića da se zalaže za praksu kojom se SDA direktno obračunava sa pojedincima koji imaju svoje mišljenje, a koje je različito od stavova ove stranke.

“Sada su fotelje važnije od interesa BiH. Prije će se raspasti vojska, nego što će BiH brže krenuti ka NATO-u”, rekao je Ahmetović, koji smatra da veliki uticaj na kreiranje budžeta institucija BiH ima predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Sokolović se založio za veće plate pripadnika Oraužanih snaga BiH, a Asim Sarajlić iz SDA branio je političke interese svoje stranke, prozivajući bivše partijske kolege.

Poslanik SNSD-a Nikola Špirić pokušao je da diskusiju vrati u okvire dnevnog reda, ističući da je budžetski okvir ranije definisan i da institucije BiH sve vrijeme od tada imaju suficit u okviru projektovanih 950 miliona KM.

“Ova sredstva nas ne ograničavaju da radimo i više i bolje, sve u interesu građana BiH. Međutim, ovdje se stalno vodi borba oko kapitalnih investicija. Ovaj budžetski okvir je dobar i dovoljan za razvoj institucija i čestitam predlagaču na istrajnosti”, poručio je Špirić.

Poslanik DF-a Damir Bećirović smatra da bi trebalo povećati određene stavke za neke budžetske korisnike, a u tome ga je podržao i Jasmin Emrić iz A-SDA.

Emrić je pomenuo potrebu dodatnih sredstava za Oružane snage i diplomatsku promociju BiH.

Šef Kluba poslanika SDS-a Aleksandra Pandurević kritikovala je stav SNSD-a da ovaj budžet treba podržati, ističući da su razlog za to međunarodna kreditna sredstva.

Kritike poslanicma SNSD-a uputila je i poslanik DF-a Maja Gasal Vražalica, podsjećajući ih da oni ne učestvuju u radu parlamentarnih komisija, iako im je to obaveza, što je odlučno demantovao Špirić uz ocjenu da je Klub SNSD-a u Predstavničkom domu jedan od najjačih klubova, kao i da je rasprava sa njim o budžetu – gubljenje vremena.

I šef Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac stao je u odbranu rada ovog kluba, ističući da neke kolege poslanici pokušavaju da diskredituju ovu stranku zamjenom teza.

On je podsjetio da SNSD nije na vlasti na nivou BiH, a da je Predsjedništo BiH adresa za utvrđivanje Prijedloga budžeta institucija BiH.

Zaim Backović /BPS/ upitao je zašto nisu planirana sredstva za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa BiH.

Momčilo Novaković /NDP/ rekao je da je budžet institucija BiH dio konsolidovanih budžeta na nivou BiH, te podsjetio da Federacija BiH još nije usvojila budžet, a da Republika Srpska jeste.

Prema njegovim riječima, ovakav prijedlog Budžeta za njega je prihvatljiv i dobar je okvir za finansiranje institucija BiH.

Predsjedništvo BiH utvrdilo je i u parlamentarnu proceduru dostavilo Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu u ukupnom iznosu nešto nižem od dvije milijarde KM, pri čemu je za finansiranje institucija BiH predviđeno oko 950 miliona KM, a za servisiranje spoljnog duga nešto više od milijardu KM.

Savjet ministara ranije je usvojio odluku o privremenom finansiranju institucija BiH, s obzirom na to da nastavak 55. sjednice nije zakazan do kraja 2017. godine.

Tokom privremenog finansiranja moguće je jedino servisiranje tekućih troškova, poput plaća i izmirivanja spoljnog duga, dok su sva kapitalna ulaganja na čekanju.

Odluka o privremenom finansiranju institucija BiH odnosi se na period od januara do marta 2018. godine i iznosi 237,5 miliona KM, što predstavlja četvrtinu sredstava odobrenih za finansiranje institucija BiH shodno Zakonu o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2017. godinu.

U Predstavničkom domu u toku je pauza na zahtjeva Kluba poslanika SDA, nakon koje se, na prijedlog Kolegijuma Predstavničkog doma, očekuje izjašnjavanje poslanika o Prijedlogu budžeta institucija BiH u prvom čitanju, a potom i u drugom čitanju.

SRNA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *