Predstavnici Vlada Vojvodine i RS dogovorili projekat vrijedan milion evra

November 2, 2017, 3:21 pm

Predstavnici Vlada RS i Vojvodine danas su u Banjaluci dogovorili saradnju u okviru projekta „Ipa 2“, koja podrazumijeva edukaciju inspektora na zaštiti životne sredine. Vrijednost projekta iznosi milion evra i on predstavlja nastavak započete saradnje od prije mjesec dana kada je potpisan sporazum o specijalnim i paralelnim vezama Vlada RS i Vojvodine.

– Projekat se odnosi na zaštitu životne sredine u okviru kojeg će se tražiti nabavka posebne laboratorije za ispitivanje otpada svih vrsta koju Srpska nema. Vrijednost tog projekta je oko milion evra – kaže Srebrenka Golić, potpredsjednik Vlade RS.

Gosti iz Vojvodine učestvovali su i na poslovnom forumu u Privredenoj komori RS gdje su privrednici Srpske i Vojvodine imali priliku da razimjene ideje koje bi u budućnosti trebali rezultirati konkretnom saradnjom. Pokrajinska Vlada je kao konkretne projekte kandidovala rekonstrukciju pruge Šid – Bijeljina kao i izgradnju fruškogorskog koridora koji poodrzumijeva trasu od Novog Sada preko Rume prema RS.

– Pozivamo privrednike iz RS da ulažu u Vojvodinu, imamo značajne subvencije za ta ulaganja, ali isto tako želimo da privrednici iz Srbije ovdje intezivnije ulažu – rekao je Đorđe Milićević, potpredsjednik Autotomne Pokrajine Vojvodine.

Borko Đurić, predsjednik Privredne komore RS kaže da je ovo konkretizacija svih dosadašnjih dogovora.

–  Ako gledamo procente imamo povećanje od šest odsto izvoza iz Srbije u RS, povećanje izvoza iz RS u Srbiju je za 25 odsto – kaže Boško Vučurević, predsjednik Privredne komore Vojvodine.

I turistički radnici se slažu da je Vojvodina važna destinacija kada je ova grana privrede u pitanju. A i Vojvođani su najbrojniji gosti na našoj olimpijskoj polanini Jahorini pa će kažu i ovaj poslovni forum iskoristiti da se još bolje povežu.

– RS najtraženija destinacija za građane Vojvodine, samo na Jahorini se najviše aranžmana proda za goste iz regije Vojvodine a u fudbalkom kampu na Jahorinu više od 30 odsto djece je uipravo iz Srbije – objasnio je Zoran Preradović, „Unis turs“ Banjaluka.

Robna razmjena između RS i Srbije za devet mjeseci ove godine iznosila je oko 480 miliona evra. Od toga je iz Srbije uvezeno oko 320 miliona evra roba, a u Srbiju izvezeno oko 150 miliona evra robe. Robna razmjrena sa Vojvodinom je takođe na zavidnom nivou, pa je za šest mjeseci ove godine uvezeno roba u vrijednosti oko 71,5 miliona dolara, a naš izvoz je bio oko 12,5 miliona dolara.

(TV K3)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *