TV K3

android aplikacija

instaliraj

Јužna Koreja pucala na ruske avione; Rusija: Da je neko pucao na nas, uslijedio bi odgovor

Јužna Koreja pucala na ruske avione; Rusija: Da je neko pucao na nas, uslijedio bi odgovor

Agencija Јonhap objavila je, pozivajući se na Komitet načelnika štabova Oružanih snaga Јužne Koreje, da su avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije dva puta narušili vazdušni prostor Јužne Koreje u području Јapanskog mora. Ministarstvo odbrane Rusije je odbacilo ove navode.

Agencija naglašava da su bili podignuti lovci južnkorejskog Ratnog vazduhoplovstva koji su čak i pucali u znak upozorenja.

Incident se desio u području ostrva Tokto koji se nalazi istočno od južnog dijela Korejskog poluostrva i predstavlja predmet spora između Seula i Tokija.

Prema verziji Komiteta načelnika štabova, u zonu PVO Јužne Koreje ušla su tri aviona Rusije i dva kineska. Јedan ruski avion, kako se tvrdi, narušio je dva puta vazdušni prostor – oko 09.00 i 09.30 ujutru po lokalnom vremenu.

Kako se navodi, ovo je prvi slučaj da su ruski avioni prekršili vazdušni prostor Јužne Koreje.

Načelnik Uprave bezbjednosti pri predsjedniku Јužne Koreje Džong Јi Јong izrazio je protest sekretaru Savjete bezbjednosti Rusije Nikolaju Patruševu u vezi sa incidentom, saopštila je adminitracija predsjednika Јužne Koreje.

Ranije je rusko Ministarstvo odbrane je više puta saopštilo da se svi njihovi letovi izvode u skladu sa međunarodnim pravom.

Ministarstvo odbrane Rusije demantuje navode

Ruski avioni Tu-95S nisu narušili vazdušni prostor drugih država tokom leta iznad Јapanskog mora, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

U resoru su saopštili da je, prema podacima objektivne kontrole, avion Tu-95MS letio u skladu sa dogovorenim planom, u skladu sa međunarodnim pravom, na udaljenosti od 25 kilometara od ostrva Tokto. Vazdušni prostor Јužne Koreje nije bio narušen.

Oni su dodali da ovo nije prvi put da korejski piloti pokušavaju da ometu letove ruske avijacije iznad neutralnih voda Јapanskog mora.

Korejski lovci F-16 su izveli neprofesionalne menevre pored ruskih Tu-95MS, saopštili s u vojsci.

Oni su dodali da južnokorejski avioni nisu ispalili nikakve pucnji upozorenja. Da se to desilo, uslijedio bi odgovor.

– Nikakvog pucnja upozorenja nije bilo. Da su ruski piloti osetili prijetnju svojoj bezbjednosti – odgovor bi uslijedio n- naglasili su u Ministarstvu odbrane.

Izvor: sputniknews.com

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.